Unbidan
Acme Inc.
            {
    "id": 354625,
    "slug": "culinair-erfgoed-diner-200-jaar-kolonien-van-weldadigheid-op-je-bord-mirjam-veenman",
    "nstc": null,
    "title": "Culinair Erfgoed Diner - 200 jaar koloni\u00ebn van weldadigheid op je bord",
    "subtitle": null,
    "collection_title": null,
    "collection_part_number": null,
    "annotation": null,
    "description": "Een zelfvoorzienende gemeenschap waar de allerarmsten uit stedelijke gebieden zich uit hun armoede konden opwerken, dat zouden de Koloni\u00ebn van Weldadigheid - gesticht in de negentiende eeuw - worden.\nDe Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloni\u00ebn van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden er gedwongen opgenomen.\n\nDe Koloni\u00ebn van Weldadigheid bestonden in 2018 200 jaar en hebben zich genomineerd voor erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Dat riep bij Loes Talens en Mirjam Veenman de vraag op: wat is eigenlijk het culinair erfgoed van diezelfde Koloni\u00ebn?\nWat bleek, er was een wereld te ontdekken. Met de schaftlijst uit 1815 lag er niet alleen een prachtig historisch document, maar ook een bron aan culinaire inspiratie \u00e9n een uitgangspunt. De schaftlijst liet vrij gedetailleerd zien wat de paupers, een jaar lang, iedere dag te eten kregen. De Culinair Erfgoed Diners waren geboren.\n\nCulinair Erfgoed Diner - 200 jaar Koloni\u00ebn van Weldadigheid op je bord maakt de culinaire historie van de Koloni\u00ebn van Weldadigheid op een moderne, smakelijke manier tastbaar. De recepten gebaseerd op de historische schaftlijst, met vermelding van wetenswaardigheden over de gebruikte ingredi\u00ebnten toen en nu, en daarnaast de interessante geschiedenis van de Koloni\u00ebn, zorgen ervoor dat je gaat koken met een verhaal. Wat is het prachtig om de culinaire historie letterlijk te proeven in een heerlijk gerecht op je bord!",
    "imprint": null,
    "language_code": "dut",
    "original_language_code": null,
    "page_count": 128,
    "duration_seconds": null,
    "publication_date_first": "2019-01-01",
    "publication_date_latest": "2019-01-01",
    "cover_url": null,
    "editions": [],
    "ratings_count": 0,
    "read_count": 0,
    "review_count": 0,
    "favorite_count": 0,
    "reading_status_read_count": 0,
    "reading_status_reading_count": 0,
    "reading_status_want_to_read_count": 0,
    "rating_average": null,
    "ratings_distribution": {
        "1": 0,
        "2": 0,
        "3": 0,
        "4": 0,
        "5": 0
    },
    "created_at": "2025-09-19T13:27:05+00:00",
    "updated_at": "2025-10-29T00:28:29+00:00",
    "publisher": {
        "id": 172,
        "slug": "koninklijke-van-gorcum-bv",
        "name": "Koninklijke Van Gorcum b.v.",
        "created_at": "2025-09-19T12:29:16+00:00",
        "updated_at": "2025-09-19T15:08:05+00:00"
    },
    "contributors": [
        {
            "id": 216950,
            "slug": "sake-elzinga-2",
            "key_names": "Elzinga",
            "names_before_key": "Sake",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A12",
            "readable_contributor_role": "Illustrator"
        }
    ],
    "genres": [],
    "subjects": []
}
        

Culinair Erfgoed Diner - 200 jaar koloniën van weldadigheid op je bord

ID 354625
Slug culinair-erfgoed-diner-200-jaar-kolonien-van-weldadigheid-op-je-bord-mirjam-veenman
Contributors
Illustrator : Sake Elzinga
Annotation
Description Een zelfvoorzienende gemeenschap waar de allerarmsten uit stedelijke gebieden zich uit hun armoede konden opwerken, dat zouden de Koloniën van Weldadigheid - gesticht in de negentiende eeuw - worden. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden er gedwongen opgenomen. De Koloniën van Weldadigheid bestonden in 2018 200 jaar en hebben zich genomineerd voor erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Dat riep bij Loes Talens en Mirjam Veenman de vraag op: wat is eigenlijk het culinair erfgoed van diezelfde Koloniën? Wat bleek, er was een wereld te ontdekken. Met de schaftlijst uit 1815 lag er niet alleen een prachtig historisch document, maar ook een bron aan culinaire inspiratie én een uitgangspunt. De schaftlijst liet vrij gedetailleerd zien wat de paupers, een jaar lang, iedere dag te eten kregen. De Culinair Erfgoed Diners waren geboren. Culinair Erfgoed Diner - 200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord maakt de culinaire historie van de Koloniën van Weldadigheid op een moderne, smakelijke manier tastbaar. De recepten gebaseerd op de historische schaftlijst, met vermelding van wetenswaardigheden over de gebruikte ingrediënten toen en nu, en daarnaast de interessante geschiedenis van de Koloniën, zorgen ervoor dat je gaat koken met een verhaal. Wat is het prachtig om de culinaire historie letterlijk te proeven in een heerlijk gerecht op je bord!
Genres
Subjects No subjects available
NSTC
Publisher Koninklijke Van Gorcum b.v.
Imprint
Language dut
Page count 128
Duration
Publication date first 2019-01-01
Publication date latest 2019-01-01
Cover URL
Editions No editions available

Ratings & Reviews

0.0
0 ratings
Sign in to rate
You need to be logged in to submit a rating.

Recent Reviews

No reviews yet. Be the first to review this book!