Unbidan
Acme Inc.
            {
    "id": 424186,
    "slug": "culinair-erfgoed-diner-mirjam-veenman",
    "nstc": null,
    "title": "Culinair Erfgoed Diner",
    "subtitle": "200 jaar Koloni\u00ebn van Weldadigheid op je bord",
    "collection_title": null,
    "collection_part_number": null,
    "annotation": null,
    "description": "Een zelfvoorzienende gemeenschap waar de allerarmsten uit stedelijke gebieden zich uit hun armoede konden opwerken, dat zouden de Koloni\u00ebn van Weldadigheid \u2013 gesticht in de negentiende eeuw \u2013 worden. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloni\u00ebn van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden er gedwongen opgenomen.<br />De Koloni\u00ebn van Weldadigheid bestonden in 2018 200 jaar en hebben zich genomineerd voor erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Dat riep bij Loes Talens en Mirjam Veenman de vraag op: wat is eigenlijk het culinair erfgoed van diezelfde Koloni\u00ebn? <br />Wat bleek, er was een wereld te ontdekken. Met de schaftlijst uit 1815 lag er niet alleen een prachtig historisch document, maar ook een bron aan culinaire inspiratie \u00e9n een uitgangspunt. De schaftlijst liet vrij gedetailleerd zien wat de paupers, een jaar lang, iedere dag te eten kregen. De Culinair Erfgoed Diners waren geboren.<br /><i>Culinair Erfgoed Diner \u2013200 jaar Koloni\u00ebn van Weldadigheid op je bord</i> maakt de culinaire historie van de Koloni\u00ebn van Weldadigheid op een moderne, smakelijke manier tastbaar. De recepten gebaseerd op de historische schaftlijst, met vermelding van wetenswaardigheden over de gebruikte ingredi\u00ebnten toen en nu, en daarnaast de interessante geschiedenis van de Koloni\u00ebn, zorgen ervoor dat je gaat koken met een verhaal. Wat is het prachtig om de culinaire historie letterlijk te proeven in een heerlijk gerecht op je bord!<br />Culinair Erfgoed Diner \u2013 200 jaar Koloni\u00ebn van Weldadigheid op je bord is bedoeld voor de lezer met een passie voor koken en voor de lezer met een interesse in culinaire geschiedenis.<br />Over de auteurs:<br />Mirjam Veenman van Keukengeheim culinaire evenementen heeft een grote voorliefde voor goed, lokaal en eerlijk eten en dat is, als het even kan, uitgangspunt voor wat zij onderneemt. Het schrijven van dit boek was een uitdaging die zij met beide handen heeft aangegrepen. <br />\u2018Wat is er leuker dan te schrijven over de Culinair Erfgoed Diners die we met zoveel plezier en toewijding hebben georganiseerd.\u2019<br />Loes Talens van Hotel Restaurant Bitter en Zoet runt samen met Rik Dortmond (chefkok, tuinman en varkenshoeder) dit hotel restaurant in Veenhuizen, een van de Koloni\u00ebn van Weldadigheid. <br />Waar Rik zich vooral bezig houdt met mooie gerechten van lokale en regionale producten, vertelt Loes graag de verhalen over de historie van deze bijzondere plek. <br />\u2018Voedsel, of eigenlijk het gebrek aan, verbond de 7 Koloni\u00ebn met elkaar. Wat is het prachtig om de rijke historie letterlijk te proeven in een heerlijk gerecht op je bord.\u2019",
    "imprint": null,
    "language_code": "dut",
    "original_language_code": null,
    "page_count": 128,
    "duration_seconds": null,
    "publication_date_first": "2019-06-04",
    "publication_date_latest": "2019-06-04",
    "cover_url": null,
    "editions": [
        {
            "isbn": "9789023256663",
            "product_form": "BC"
        }
    ],
    "ratings_count": 0,
    "read_count": 0,
    "review_count": 0,
    "favorite_count": 0,
    "reading_status_read_count": 0,
    "reading_status_reading_count": 0,
    "reading_status_want_to_read_count": 0,
    "rating_average": null,
    "ratings_distribution": {
        "1": 0,
        "2": 0,
        "3": 0,
        "4": 0,
        "5": 0
    },
    "created_at": "2025-09-19T13:45:57+00:00",
    "updated_at": "2025-11-01T00:36:06+00:00",
    "publisher": {
        "id": 6469,
        "slug": "gorcum-bv-koninklijke-van",
        "name": "Gorcum b.v., Koninklijke Van",
        "created_at": "2025-09-19T13:38:07+00:00",
        "updated_at": "2025-09-19T15:11:52+00:00"
    },
    "contributors": [
        {
            "id": 260802,
            "slug": "mirjam-veenman",
            "key_names": "Veenman",
            "names_before_key": "Mirjam",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        },
        {
            "id": 260803,
            "slug": "loes-talens",
            "key_names": "Talens",
            "names_before_key": "Loes",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        }
    ],
    "genres": [],
    "subjects": [
        {
            "scheme_identifier": "32",
            "scheme_version": null,
            "main_subject": false,
            "subject_code": "246",
            "created_at": "2025-09-19T13:45:57+00:00",
            "updated_at": "2025-09-19T13:45:57+00:00"
        }
    ],
    "campaigns": []
}
        

Culinair Erfgoed Diner

200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord
ID 424186
Slug culinair-erfgoed-diner-mirjam-veenman
Contributors
Author : Mirjam Veenman
Author : Loes Talens
Annotation
Description Een zelfvoorzienende gemeenschap waar de allerarmsten uit stedelijke gebieden zich uit hun armoede konden opwerken, dat zouden de Koloniën van Weldadigheid – gesticht in de negentiende eeuw – worden. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden er gedwongen opgenomen.<br />De Koloniën van Weldadigheid bestonden in 2018 200 jaar en hebben zich genomineerd voor erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Dat riep bij Loes Talens en Mirjam Veenman de vraag op: wat is eigenlijk het culinair erfgoed van diezelfde Koloniën? <br />Wat bleek, er was een wereld te ontdekken. Met de schaftlijst uit 1815 lag er niet alleen een prachtig historisch document, maar ook een bron aan culinaire inspiratie én een uitgangspunt. De schaftlijst liet vrij gedetailleerd zien wat de paupers, een jaar lang, iedere dag te eten kregen. De Culinair Erfgoed Diners waren geboren.<br /><i>Culinair Erfgoed Diner –200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord</i> maakt de culinaire historie van de Koloniën van Weldadigheid op een moderne, smakelijke manier tastbaar. De recepten gebaseerd op de historische schaftlijst, met vermelding van wetenswaardigheden over de gebruikte ingrediënten toen en nu, en daarnaast de interessante geschiedenis van de Koloniën, zorgen ervoor dat je gaat koken met een verhaal. Wat is het prachtig om de culinaire historie letterlijk te proeven in een heerlijk gerecht op je bord!<br />Culinair Erfgoed Diner – 200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord is bedoeld voor de lezer met een passie voor koken en voor de lezer met een interesse in culinaire geschiedenis.<br />Over de auteurs:<br />Mirjam Veenman van Keukengeheim culinaire evenementen heeft een grote voorliefde voor goed, lokaal en eerlijk eten en dat is, als het even kan, uitgangspunt voor wat zij onderneemt. Het schrijven van dit boek was een uitdaging die zij met beide handen heeft aangegrepen. <br />‘Wat is er leuker dan te schrijven over de Culinair Erfgoed Diners die we met zoveel plezier en toewijding hebben georganiseerd.’<br />Loes Talens van Hotel Restaurant Bitter en Zoet runt samen met Rik Dortmond (chefkok, tuinman en varkenshoeder) dit hotel restaurant in Veenhuizen, een van de Koloniën van Weldadigheid. <br />Waar Rik zich vooral bezig houdt met mooie gerechten van lokale en regionale producten, vertelt Loes graag de verhalen over de historie van deze bijzondere plek. <br />‘Voedsel, of eigenlijk het gebrek aan, verbond de 7 Koloniën met elkaar. Wat is het prachtig om de rijke historie letterlijk te proeven in een heerlijk gerecht op je bord.’
Genres
Subjects
246 Kookboeken (>12 jaar) NUR
NSTC
Publisher Gorcum b.v., Koninklijke Van
Imprint
Language dut
Page count 128
Duration
Publication date first 2019-06-04
Publication date latest 2019-06-04
Cover URL
Editions
  • ISBN: 9789023256663 (BC)

Ratings & Reviews

0.0
0 ratings
Sign in to rate
You need to be logged in to submit a rating.

Recent Reviews

No reviews yet. Be the first to review this book!