{
"id": 339085,
"slug": "de-kookschool-van-oom-iwan-trudy-van-der-wees",
"nstc": null,
"title": "De kookschool van Oom Iwan",
"subtitle": "The Dutch chef in post-Victoriaans Engeland",
"collection_title": null,
"collection_part_number": null,
"annotation": null,
"description": "The Dutch Chef\n \nHoe een Hollandse chef de Engelse kookcultuur veranderde\n \nIwan Kriens (1871-1957) groeide op in Den Haag. Na enige omzwervingen door Europa vestigde hij zich rond 1900 als chef-kok in Londen, waar hij aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool voor professionals. Onder zijn leiding groeide deze Hotel and Restaurant School uit tot een succesvolle beroepsopleiding waar generaties chefs het vak leerden.\nIn post-Victoriaans Londen maakte Iwan Kriens deel uit van een internationale gastronomische gemeenschap, die hartstochtelijk campagne voerde voor het belang van goede en gezonde voeding. Iwan nam hierin het voortouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen voedsel schaars en soms onbetaalbaar was, verzorgde hij kookdemonstraties en schreef hij een kookboek: The Victory Cookery Book. Hierin legde hij uit hoe je met schaarse producten en alternatieve voedingsmiddelen een smakelijke en voedzame maaltijd kon klaarmaken. Het bezorgde hem de bijnaam The wizzard of the kitchen.\n\nAan de hand van archiefonderzoek ontrafelt Trudy van der Wees het fascinerende levensverhaal van deze onbekende Hagenaar, die uitgroeide tot The Dutch Chef, de Jamie Oliver van honderd jaar geleden. Het boek bevat tevens een aantal originele recepten uit The Victory Cookery Book, zoals Mulligatawnisoep, gevulde lamsrolletjes met appel, havermoutworstjes, aardappelscones en Christmas Pudding.\n\nOver de auteur:\nTrudy van der Wees (Delft, 1960) werkte als verslaggever bij de Haagsche en Delftsche Courant voordat ze zich in 2007 vestigde als freelance tekstschrijver en librettist. Haar belangstelling voor persoonlijke levensverhalen en lokale geschiedenis verleidde haar tot het schrijven van een aantal boeken die zich afspelen in Delft. \u2018De kookschool van oom Iwan. The Dutch Chef in post-Victoriaans Engeland\u2019 is haar zesde boek, dit keer met historisch Londen als decor. \nEerdere publicaties: \n\u2022\u2018Door Delftsblauwe ogen. In de ban van een nationaal icoon\u2019(Boekscout)\n\u2022\u2018Bezeten van muziek. Het universum van Pierre van Hauwe\u2019 (Cicero Publiciteit)\n\u2022\u2018Delft 40-45\u2019 (WBooks)\n\u2022\u2018Het groene laboratorium. Honderd jaar Botanische Tuin TU Delft\u2019 (Eburon)\n\u2022\u2018The green laboratory. One hundred years at the Botanic Garden TU Delft\u2019 (Eburon)",
"additional_content": null,
"bestseller_60": null,
"imprint": null,
"language_code": "dut",
"original_language_code": null,
"page_count": 104,
"duration_seconds": null,
"publication_date_first": "2018-11-11",
"publication_date_latest": "2018-11-12",
"cover_url": null,
"editions": [
{
"isbn": "9789492165305",
"product_form": "BB"
}
],
"ratings_count": 0,
"read_count": 0,
"review_count": 0,
"favorite_count": 0,
"reading_status_read_count": 0,
"reading_status_reading_count": 0,
"reading_status_want_to_read_count": 0,
"rating_average": null,
"ratings_distribution": {
"1": 0,
"2": 0,
"3": 0,
"4": 0,
"5": 0
},
"created_at": "2025-09-19T13:22:56+00:00",
"updated_at": "2025-11-12T00:27:25+00:00",
"publisher": {
"id": 2204,
"slug": "uitgeverij-de-muze",
"name": "Uitgeverij De Muze",
"gau": false,
"created_at": "2025-09-19T12:52:43+00:00",
"updated_at": "2025-09-19T13:27:36+00:00"
},
"contributors": [],
"genres": [],
"subjects": [
{
"scheme_identifier": "32",
"scheme_version": null,
"main_subject": false,
"subject_code": "686",
"created_at": "2025-09-19T13:22:56+00:00",
"updated_at": "2025-09-19T13:22:56+00:00"
}
],
"tags": [],
"campaigns": []
}