Unbidan
Acme Inc.
            {
    "id": 404360,
    "slug": "de-verstandige-kok",
    "nstc": null,
    "title": "De verstandige kock",
    "subtitle": "proef de smaak van de 17de eeuw",
    "collection_title": null,
    "collection_part_number": null,
    "annotation": null,
    "description": "De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang d\u00e9 culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft. MARLEEN WILLEBRANDS, ALEXANDRA VAN DONGEN EN MANON HENZEN De verstandige kok Lekker koken met wat de grond schaft Marleen Willebrands, neerlandica en culinair-historisch deskundige, hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie bij dit bijzondere kookboek. Alexandra van Dongen, kunsthistorica en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. Manon Henzen, culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, bewerkte twintig tongstrelende recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken.",
    "imprint": null,
    "language_code": "dut",
    "original_language_code": null,
    "page_count": 360,
    "duration_seconds": null,
    "publication_date_first": "2022-01-26",
    "publication_date_latest": "2022-01-26",
    "cover_url": null,
    "editions": [
        {
            "isbn": "9789056157944",
            "product_form": "BB"
        }
    ],
    "ratings_count": 0,
    "read_count": 0,
    "review_count": 0,
    "favorite_count": 0,
    "reading_status_read_count": 0,
    "reading_status_reading_count": 0,
    "reading_status_want_to_read_count": 0,
    "rating_average": null,
    "ratings_distribution": {
        "1": 0,
        "2": 0,
        "3": 0,
        "4": 0,
        "5": 0
    },
    "created_at": "2025-09-19T13:41:00+00:00",
    "updated_at": "2025-10-31T00:33:44+00:00",
    "publisher": {
        "id": 6604,
        "slug": "20-leafdesdichten-bv-bornmeer",
        "name": "20 Leafdesdichten BV Bornmeer",
        "created_at": "2025-09-19T13:39:03+00:00",
        "updated_at": "2025-09-19T15:13:39+00:00"
    },
    "contributors": [
        {
            "id": 247993,
            "slug": "manon-henzen-2",
            "key_names": "Henzen",
            "names_before_key": "Manon",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        },
        {
            "id": 247994,
            "slug": "alexandra-van-dongen-2",
            "key_names": "Dongen",
            "names_before_key": "Alexandra",
            "prefix_to_key": "van",
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        },
        {
            "id": 247995,
            "slug": "marleen-willebrands-2",
            "key_names": "Willebrands",
            "names_before_key": "Marleen",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        }
    ],
    "genres": [],
    "subjects": [
        {
            "scheme_identifier": "32",
            "scheme_version": null,
            "main_subject": false,
            "subject_code": "440",
            "created_at": "2025-09-19T13:41:00+00:00",
            "updated_at": "2025-09-19T13:41:00+00:00"
        }
    ],
    "campaigns": []
}
        

De verstandige kock

proef de smaak van de 17de eeuw
ID 404360
Slug de-verstandige-kok
Contributors
Author : Manon Henzen
Author : Alexandra van Dongen
Author : Marleen Willebrands
Annotation
Description De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft. MARLEEN WILLEBRANDS, ALEXANDRA VAN DONGEN EN MANON HENZEN De verstandige kok Lekker koken met wat de grond schaft Marleen Willebrands, neerlandica en culinair-historisch deskundige, hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie bij dit bijzondere kookboek. Alexandra van Dongen, kunsthistorica en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. Manon Henzen, culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, bewerkte twintig tongstrelende recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken.
Genres
Subjects
440 Eten en drinken algemeen NUR
NSTC
Publisher 20 Leafdesdichten BV Bornmeer
Imprint
Language dut
Page count 360
Duration
Publication date first 2022-01-26
Publication date latest 2022-01-26
Cover URL
Editions
  • ISBN: 9789056157944 (BB)

Ratings & Reviews

0.0
0 ratings
Sign in to rate
You need to be logged in to submit a rating.

Recent Reviews

No reviews yet. Be the first to review this book!