Unbidan
Acme Inc.
            {
    "id": 524003,
    "slug": "een-notabel-kookboekje-uit-1514-marleen-willebrands",
    "nstc": null,
    "title": "Een notabel kookboekje uit 1514",
    "subtitle": "De Doleantie in Hijlaard",
    "collection_title": null,
    "collection_part_number": null,
    "annotation": null,
    "description": "Een notabel boecxken van cokeryen rolde in 1514 van de persen bij de Brusselse samensteller en drukker Thomas van der Noot. Het is het oudste gedrukte kookboek van de Lage Landen in het Middelnederlands. Uit de invloed van deze uitgave op latere kookteksten in de zestiende eeuw, waarin vele in het boek genoemde recepten terugkomen, blijkt dat het in die tijd een bestseller was.<br><br>\nBen je benieuwd naar de smaak van een roffioel met appel en kaneel, of hoe je een witte clareit of hypocras bereidt? Of wat je je moet voorstellen bij een venezoen, een moertroel of een gekloven non? Marleen Willebrands is als geen ander thuis in de wereld van de middeleeuwse eetcultuur.<br><br>\nArcheoloog Sebastiaan Ostkamp leidt de lezer binnen in de wereld van het kookgerei van die dagen: lepels, messen, mosterdpotten, stapelbare bekers en baardmankruiken \u2026 Het verzamelde gebruiksgoed van toen als venster op een wereld die verloren ging, maar waarvan tegelijk ook elementen tot op de dag van vandaag in onze wereld bewaard bleven.<br><br>\nMarleen Willebrands, neerlandica en kookhistorica, hertaalde de 175 keukenrecepten in soepel Nederlands en herschreef de receptuur van 25 recepten voor de kookliefhebber van nu.<br><br>\nMet medewerking van Sebastiaan Ostkamp",
    "imprint": null,
    "language_code": "dut",
    "original_language_code": null,
    "page_count": 272,
    "duration_seconds": null,
    "publication_date_first": "2025-10-15",
    "publication_date_latest": "2025-10-15",
    "cover_url": null,
    "editions": [
        {
            "isbn": "9789464714104",
            "product_form": "BB"
        },
        {
            "isbn": "9789464714203",
            "product_form": "BB"
        }
    ],
    "ratings_count": 0,
    "read_count": 0,
    "review_count": 0,
    "favorite_count": 0,
    "reading_status_read_count": 0,
    "reading_status_reading_count": 0,
    "reading_status_want_to_read_count": 0,
    "rating_average": null,
    "ratings_distribution": {
        "1": 0,
        "2": 0,
        "3": 0,
        "4": 0,
        "5": 0
    },
    "created_at": "2025-09-19T14:40:31+00:00",
    "updated_at": "2025-10-31T00:44:42+00:00",
    "publisher": {
        "id": 6604,
        "slug": "20-leafdesdichten-bv-bornmeer",
        "name": "20 Leafdesdichten BV Bornmeer",
        "created_at": "2025-09-19T13:39:03+00:00",
        "updated_at": "2025-09-19T15:13:39+00:00"
    },
    "contributors": [
        {
            "id": 321113,
            "slug": "marleen-willebrands-2",
            "key_names": "Willebrands",
            "names_before_key": "Marleen",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        }
    ],
    "genres": [],
    "subjects": [
        {
            "scheme_identifier": "32",
            "scheme_version": null,
            "main_subject": false,
            "subject_code": "680",
            "created_at": "2025-09-19T14:40:31+00:00",
            "updated_at": "2025-09-19T14:40:31+00:00"
        },
        {
            "scheme_identifier": "32",
            "scheme_version": null,
            "main_subject": false,
            "subject_code": "685",
            "created_at": "2025-09-19T14:40:31+00:00",
            "updated_at": "2025-09-19T14:40:31+00:00"
        }
    ],
    "campaigns": []
}
        

Een notabel kookboekje uit 1514

De Doleantie in Hijlaard
ID 524003
Slug een-notabel-kookboekje-uit-1514-marleen-willebrands
Contributors
Author : Marleen Willebrands
Annotation
Description Een notabel boecxken van cokeryen rolde in 1514 van de persen bij de Brusselse samensteller en drukker Thomas van der Noot. Het is het oudste gedrukte kookboek van de Lage Landen in het Middelnederlands. Uit de invloed van deze uitgave op latere kookteksten in de zestiende eeuw, waarin vele in het boek genoemde recepten terugkomen, blijkt dat het in die tijd een bestseller was.<br><br> Ben je benieuwd naar de smaak van een roffioel met appel en kaneel, of hoe je een witte clareit of hypocras bereidt? Of wat je je moet voorstellen bij een venezoen, een moertroel of een gekloven non? Marleen Willebrands is als geen ander thuis in de wereld van de middeleeuwse eetcultuur.<br><br> Archeoloog Sebastiaan Ostkamp leidt de lezer binnen in de wereld van het kookgerei van die dagen: lepels, messen, mosterdpotten, stapelbare bekers en baardmankruiken … Het verzamelde gebruiksgoed van toen als venster op een wereld die verloren ging, maar waarvan tegelijk ook elementen tot op de dag van vandaag in onze wereld bewaard bleven.<br><br> Marleen Willebrands, neerlandica en kookhistorica, hertaalde de 175 keukenrecepten in soepel Nederlands en herschreef de receptuur van 25 recepten voor de kookliefhebber van nu.<br><br> Met medewerking van Sebastiaan Ostkamp
Genres
Subjects
680 Geschiedenis algemeen NUR
685 Nieuwe geschiedenis (1500-1870) NUR
NSTC
Publisher 20 Leafdesdichten BV Bornmeer
Imprint
Language dut
Page count 272
Duration
Publication date first 2025-10-15
Publication date latest 2025-10-15
Cover URL
Editions
  • ISBN: 9789464714104 (BB)
  • ISBN: 9789464714203 (BB)

Ratings & Reviews

0.0
0 ratings
Sign in to rate
You need to be logged in to submit a rating.

Recent Reviews

No reviews yet. Be the first to review this book!