Unbidan
Acme Inc.
            {
    "id": 503578,
    "slug": "koks-en-kelners-patricia-van-den-eeckhout",
    "nstc": null,
    "title": "Koks en kelners",
    "subtitle": "1750-1950",
    "collection_title": null,
    "collection_part_number": null,
    "annotation": null,
    "description": "Op restaurant gaan is een feest. Maar niemand heeft het over de koks, kokkinnen, kelners en kelnerinnen. Dit boek vertelt de geschiedenis van dat alomtegenwoordige, maar \u2018onzichtbare\u2019 horecapersoneel. Koks waren letterlijk onzichtbaar. In hun ondergrondse, oververhitte keukens leverden ze een dagelijkse strijd tegen de klok en de steenkooldampen. Maar ook het zaalpersoneel was in zekere zin onzichtbaar. In de klassensamenleving van voor de Tweede Wereldoorlog werd van hen een dienstvaardige ondergeschiktheid gevraagd.<br />\nVan 1750 tot aan de Tweede Wereldoorlog en met focus op Brussel, Amsterdam, Parijs, Londen, Berlijn en Wenen, vertelt Patricia Van den Eeckhout hoe het horecapersoneel leefde, werkte, at, sliep, ruziede en zijn brood verdiende. Hoe werd iemand kok? Hoe verliep een kokscarri\u00e8re? Waarom waren koks zo gehecht aan hun steenkoolfornuis? En waarom was een koksmes meer dan een gewoon mes? Was de chef de cuisine een tiran of een vaderfiguur? Leefden zaalwerkers enkel van fooien? Waarom bemoeiden horeca-uitbaters zich met de snor van hun kelners? Was een succesvolle ma\u00eetre d\u2019h\u00f4tel een entertainer? Waarom leken serveersters zorgende dienstboden? En hoe groot was de zedelijke dreiging van in exotische kostuums gestoken kelnerinnen? Deze en andere kwesties worden in dit boek gefileerd. Welkom in de wereld van koks en kelners!",
    "additional_content": null,
    "bestseller_60": null,
    "imprint": null,
    "language_code": "dut",
    "original_language_code": null,
    "page_count": 528,
    "duration_seconds": null,
    "publication_date_first": "2025-03-04",
    "publication_date_latest": "2025-03-04",
    "cover_url": null,
    "editions": [
        {
            "isbn": "9789464984309",
            "product_form": "BB"
        },
        {
            "isbn": "9789464984545",
            "product_form": "ED"
        }
    ],
    "ratings_count": 0,
    "read_count": 0,
    "review_count": 0,
    "favorite_count": 0,
    "reading_status_read_count": 0,
    "reading_status_reading_count": 0,
    "reading_status_want_to_read_count": 0,
    "rating_average": null,
    "ratings_distribution": {
        "1": 0,
        "2": 0,
        "3": 0,
        "4": 0,
        "5": 0
    },
    "created_at": "2025-09-19T14:37:14+00:00",
    "updated_at": "2025-11-13T00:43:13+00:00",
    "publisher": {
        "id": 7730,
        "slug": "ertsberg",
        "name": "Ertsberg",
        "gau": false,
        "created_at": "2025-09-19T13:45:04+00:00",
        "updated_at": "2025-09-19T15:12:52+00:00"
    },
    "contributors": [
        {
            "id": 312900,
            "slug": "patricia-van-den-eeckhout",
            "key_names": "Van den Eeckhout",
            "names_before_key": "Patricia",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        }
    ],
    "genres": [],
    "subjects": [
        {
            "scheme_identifier": "32",
            "scheme_version": null,
            "main_subject": false,
            "subject_code": "696",
            "created_at": "2025-09-19T14:37:14+00:00",
            "updated_at": "2025-09-19T14:37:14+00:00"
        }
    ],
    "tags": [],
    "campaigns": []
}
        

Koks en kelners

1750-1950
ID 503578
Slug koks-en-kelners-patricia-van-den-eeckhout
Contributors
Author : Patricia Van den Eeckhout
Annotation
Description Op restaurant gaan is een feest. Maar niemand heeft het over de koks, kokkinnen, kelners en kelnerinnen. Dit boek vertelt de geschiedenis van dat alomtegenwoordige, maar ‘onzichtbare’ horecapersoneel. Koks waren letterlijk onzichtbaar. In hun ondergrondse, oververhitte keukens leverden ze een dagelijkse strijd tegen de klok en de steenkooldampen. Maar ook het zaalpersoneel was in zekere zin onzichtbaar. In de klassensamenleving van voor de Tweede Wereldoorlog werd van hen een dienstvaardige ondergeschiktheid gevraagd.<br /> Van 1750 tot aan de Tweede Wereldoorlog en met focus op Brussel, Amsterdam, Parijs, Londen, Berlijn en Wenen, vertelt Patricia Van den Eeckhout hoe het horecapersoneel leefde, werkte, at, sliep, ruziede en zijn brood verdiende. Hoe werd iemand kok? Hoe verliep een kokscarrière? Waarom waren koks zo gehecht aan hun steenkoolfornuis? En waarom was een koksmes meer dan een gewoon mes? Was de chef de cuisine een tiran of een vaderfiguur? Leefden zaalwerkers enkel van fooien? Waarom bemoeiden horeca-uitbaters zich met de snor van hun kelners? Was een succesvolle maître d’hôtel een entertainer? Waarom leken serveersters zorgende dienstboden? En hoe groot was de zedelijke dreiging van in exotische kostuums gestoken kelnerinnen? Deze en andere kwesties worden in dit boek gefileerd. Welkom in de wereld van koks en kelners!
Bestseller 60
Genres
Subjects
696 Sociaal economische geschiedenis NUR
NSTC
Publisher Ertsberg
Imprint
Language dut
Page count 528
Duration
Publication date first 2025-03-04
Publication date latest 2025-03-04
Cover URL
Editions
  • ISBN: 9789464984309 (BB)
  • ISBN: 9789464984545 (ED)

Ratings & Reviews

0.0
0 ratings
Sign in to rate
You need to be logged in to submit a rating.

Recent Reviews

No reviews yet. Be the first to review this book!