Unbidan
Acme Inc.
            {
    "id": 66150,
    "slug": "over-de-tong-n-klei",
    "nstc": null,
    "title": "Over de tong",
    "subtitle": null,
    "collection_title": null,
    "collection_part_number": null,
    "annotation": "Een fles wijn moet na vervoer evenveel weken rust houden als hij oud is. Waarom? Hoe komt het dat een Franse wijn uit 1825 na een lange vliegreis dan toch onmiddellijk verrukkelijk was? Waarom worden wijnen gefilterd? Waarom wordt wijn mooier oud in grote flessen dan in kleine? En maakt het uit of wijn op de 'juiste' temperatuur wordt geserveerd? \r\nVeel feiten omtrent wijn blijken bij nadere beschouwing op niets gebaseerd. Snobisme. Aanstellerij. Zo wordt wijn vaak gekocht op 'appellation contr\u00f3l\u00e9e', 'mis en bouteille au chateau', 'grand cru' - terwijl de belangrijkste mededeling op het etiket de naam van de wijnboer is. In Over de tong filtert de oprechte wijndilettant Nicolaas Klei vaardig het droesem uit de overvolle zakken van de wijnkenners. Wie de moed heeft deze verhalen over zijn tong te laten gaan, zal straks met meer kennis en vooral met meer plezier van wijn genieten. 'Want ook de simpele waarheid moet gezegd worden, al komt die niet iedereen goed uit. Als het over wijn gaat vervult niemand die taak beter dan Nicolaas Klei' aldus Johannes van Dam. \r\n'Een onhollandse combinatie van charme en geleerdheid.' NRC Handelsblad \r\n'Achter de vermomming van oprecht wijndilettantisme schuilt een kenner en bovenal een liefhebber.' HP/De Tijd \r\nNicolaas Klei (1961) is auteur van de wijnboeken Onder de kurk (i.s.m. Kees Sterrenburg) en Achter het etiket. Hij publiceert o.a. in Proefschrift en Algemeen Dagblad",
    "description": "Een fles wijn moet na vervoer evenveel weken rust houden als hij oud is. Waarom? Hoe komt het dat een Franse wijn uit 1825 na een lange vliegreis dan toch onmiddellijk verrukkelijk was? Waarom worden wijnen gefilterd? Waarom wordt wijn mooier oud in grote flessen dan in kleine? En maakt het uit of wijn op de 'juiste' temperatuur wordt geserveerd? <br/>Veel feiten omtrent wijn blijken bij nadere beschouwing op niets gebaseerd. Snobisme. Aanstellerij. Zo wordt wijn vaak gekocht op 'appellation contr\u00f3l\u00e9e', 'mis en bouteille au chateau', 'grand cru' - terwijl de belangrijkste mededeling op het etiket de naam van de wijnboer is. In Over de tong filtert de oprechte wijndilettant Nicolaas Klei vaardig het droesem uit de overvolle zakken van de wijnkenners. Wie de moed heeft deze verhalen over zijn tong te laten gaan, zal straks met meer kennis en vooral met meer plezier van wijn genieten. 'Want ook de simpele waarheid moet gezegd worden, al komt die niet iedereen goed uit. Als het over wijn gaat vervult niemand die taak beter dan Nicolaas Klei' aldus Johannes van Dam. <br/>'Een onhollandse combinatie van charme en geleerdheid.' NRC Handelsblad <br/>'Achter de vermomming van oprecht wijndilettantisme schuilt een kenner en bovenal een liefhebber.' HP/De Tijd <br/>Nicolaas Klei (1961) is auteur van de wijnboeken Onder de kurk (i.s.m. Kees Sterrenburg) en Achter het etiket. Hij publiceert o.a. in Proefschrift en Algemeen Dagblad",
    "imprint": null,
    "language_code": "dut",
    "original_language_code": null,
    "page_count": null,
    "duration_seconds": null,
    "publication_date_first": "2003-10-24",
    "publication_date_latest": "2003-10-24",
    "cover_url": null,
    "editions": [
        {
            "isbn": "9789041350459",
            "product_form": "BC"
        }
    ],
    "ratings_count": 0,
    "read_count": 0,
    "review_count": 0,
    "favorite_count": 0,
    "reading_status_read_count": 0,
    "reading_status_reading_count": 0,
    "reading_status_want_to_read_count": 0,
    "rating_average": null,
    "ratings_distribution": {
        "1": 0,
        "2": 0,
        "3": 0,
        "4": 0,
        "5": 0
    },
    "created_at": "2025-09-19T12:32:00+00:00",
    "updated_at": "2025-10-29T00:04:36+00:00",
    "publisher": {
        "id": 225,
        "slug": "singel-pockets",
        "name": "Singel Pockets",
        "created_at": "2025-09-19T12:25:37+00:00",
        "updated_at": "2025-09-19T15:12:21+00:00"
    },
    "contributors": [
        {
            "id": 29794,
            "slug": "n-klei",
            "key_names": "Klei",
            "names_before_key": "N.",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        },
        {
            "id": 29795,
            "slug": "d-wiarda",
            "key_names": "Wiarda",
            "names_before_key": "D.",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A12",
            "readable_contributor_role": "Illustrator"
        }
    ],
    "genres": [],
    "subjects": [
        {
            "scheme_identifier": "32",
            "scheme_version": null,
            "main_subject": false,
            "subject_code": "311",
            "created_at": "2025-09-19T12:32:00+00:00",
            "updated_at": "2025-09-19T12:32:00+00:00"
        }
    ]
}
        

Over de tong

ID 66150
Slug over-de-tong-n-klei
Contributors
Author : N. Klei
Illustrator : D. Wiarda
Annotation Een fles wijn moet na vervoer evenveel weken rust houden als hij oud is. Waarom? Hoe komt het dat een Franse wijn uit 1825 na een lange vliegreis dan toch onmiddellijk verrukkelijk was? Waarom worden wijnen gefilterd? Waarom wordt wijn mooier oud in grote flessen dan in kleine? En maakt het uit of wijn op de 'juiste' temperatuur wordt geserveerd? Veel feiten omtrent wijn blijken bij nadere beschouwing op niets gebaseerd. Snobisme. Aanstellerij. Zo wordt wijn vaak gekocht op 'appellation contrólée', 'mis en bouteille au chateau', 'grand cru' - terwijl de belangrijkste mededeling op het etiket de naam van de wijnboer is. In Over de tong filtert de oprechte wijndilettant Nicolaas Klei vaardig het droesem uit de overvolle zakken van de wijnkenners. Wie de moed heeft deze verhalen over zijn tong te laten gaan, zal straks met meer kennis en vooral met meer plezier van wijn genieten. 'Want ook de simpele waarheid moet gezegd worden, al komt die niet iedereen goed uit. Als het over wijn gaat vervult niemand die taak beter dan Nicolaas Klei' aldus Johannes van Dam. 'Een onhollandse combinatie van charme en geleerdheid.' NRC Handelsblad 'Achter de vermomming van oprecht wijndilettantisme schuilt een kenner en bovenal een liefhebber.' HP/De Tijd Nicolaas Klei (1961) is auteur van de wijnboeken Onder de kurk (i.s.m. Kees Sterrenburg) en Achter het etiket. Hij publiceert o.a. in Proefschrift en Algemeen Dagblad
Description Een fles wijn moet na vervoer evenveel weken rust houden als hij oud is. Waarom? Hoe komt het dat een Franse wijn uit 1825 na een lange vliegreis dan toch onmiddellijk verrukkelijk was? Waarom worden wijnen gefilterd? Waarom wordt wijn mooier oud in grote flessen dan in kleine? En maakt het uit of wijn op de 'juiste' temperatuur wordt geserveerd? <br/>Veel feiten omtrent wijn blijken bij nadere beschouwing op niets gebaseerd. Snobisme. Aanstellerij. Zo wordt wijn vaak gekocht op 'appellation contrólée', 'mis en bouteille au chateau', 'grand cru' - terwijl de belangrijkste mededeling op het etiket de naam van de wijnboer is. In Over de tong filtert de oprechte wijndilettant Nicolaas Klei vaardig het droesem uit de overvolle zakken van de wijnkenners. Wie de moed heeft deze verhalen over zijn tong te laten gaan, zal straks met meer kennis en vooral met meer plezier van wijn genieten. 'Want ook de simpele waarheid moet gezegd worden, al komt die niet iedereen goed uit. Als het over wijn gaat vervult niemand die taak beter dan Nicolaas Klei' aldus Johannes van Dam. <br/>'Een onhollandse combinatie van charme en geleerdheid.' NRC Handelsblad <br/>'Achter de vermomming van oprecht wijndilettantisme schuilt een kenner en bovenal een liefhebber.' HP/De Tijd <br/>Nicolaas Klei (1961) is auteur van de wijnboeken Onder de kurk (i.s.m. Kees Sterrenburg) en Achter het etiket. Hij publiceert o.a. in Proefschrift en Algemeen Dagblad
Genres
Subjects
311 Pockets literaire fictie NUR
NSTC
Publisher Singel Pockets
Imprint
Language dut
Page count
Duration
Publication date first 2003-10-24
Publication date latest 2003-10-24
Cover URL
Editions
  • ISBN: 9789041350459 (BC)

Ratings & Reviews

0.0
0 ratings
Sign in to rate
You need to be logged in to submit a rating.

Recent Reviews

No reviews yet. Be the first to review this book!