Unbidan
Acme Inc.
            {
    "id": 240005,
    "slug": "van-piece-montee-tot-peche-melba",
    "nstc": null,
    "title": "Van Pi\u00e8ce Mont\u00e9e tot P\u00eache Melba",
    "subtitle": "een geschiedenis van het betere nagerecht",
    "collection_title": null,
    "collection_part_number": null,
    "annotation": null,
    "description": "\u00ff\u00fe<p>Desserten... ze zijn de kers op de taart van een maaltijd. Maar bestonden   ze ook in de achttiende en negentiende eeuw? Hoe zag een dessert van 1865 of   1905 eruit en hoe werd het bereid? Besteedden koks aandacht aan het nagerecht?   Verorberden alleen adel en burgerij zoet en snoep?<br /></p><p>Zeven auteurs uit de wetenschappelijke en culturele wereld zochten het uit   en stellen de resultaten van hun verkenning voor in dit boek. Ze kijken naar   de alledaagse rijke tafels van Vlaamse adellijke families in de achttiende eeuw,   waar Engelse pudding en chocoladetaart in trek waren. Ze behandelen de achttiende-eeuwse   Brusselse mondaine tafels, die volgens een tijdgenoot niet veel te bieden hadden,   maar waar niettemin copieus werd gegeten en gedronken. Ze onderzoeken de pi\u00e8ces   mont\u00e9es van kok-architect Antonin Car\u00eame uit de eerste helft van   de negentiende eeuw, kleurrijke composities van fruit, gebak en suiker, waarbij   de vorm even belangrijk was als de smaak. Ze hebben het over de status van suiker   aan het hof van Leopold II en het feit dat het serveren van frambozensorbets   belangrijke gasten doet vermoeden. Daarnaast bestuderen ze ook de mate waarin   al dat zoets door gewone mensen werd gegeten.</p><p>Lees meer over het prijskaartje van adellijke diners, oude rekeningen of handgeschreven   receptenboekjes. Bijbehorende illustraties doen u watertanden: menukaarten,   gravures van patisserie uit kookboeken van weleer of een kiekje van een gegoede   familie aan zee, trots poserend met een ijsje. Heerlijk!</p><p><b>Dani\u00eblle De Vooght</b> studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit   Brussel, waar ze sinds 2002 werkt bij de VUBOnderzoeksgroep FOST. Ze bereidt   een doctoraat voor over de relatie tussen voeding en macht aan het Belgische   hof in de negentiende eeuw. Ze publiceerde hierover in <i>Food & History</i>,   <i>Nutrinews</i> en <i>Volkskunde</i> en schreef een hoofdstuk voor <i>The Dining   Nobility</i> (VUBPRESS, 2008).</p><p><b>Sofie Onghena</b> studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en   de K.U.Leuven. Ze was projectmedewerker bij de onderzoeksgroep FOST van de Vrije   Universiteit Brussel. Ze schreef <i>Blauw bloed en confituur. Verborgen recepten   van \u2018moderne\u2019 adellijke eetcultuur</i> (Uitgeverij Veerhuis, 2006)   en publiceerde in <i>The Dining Nobility</i> (VUBPRESS, 2008). Momenteel is   ze als onderzoeker verbonden aan de K.U.Leuven.</p><p><b>Peter Scholliers</b> is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de Vrije   Universiteit Brussel. Hij geeft les over en doet onderzoek naar de sociale,   economische en culturele geschiedenis van Europa na 1800. Hij publiceerde \u201cNovelty   and Tradition. The New Landscape for Gastronomy\u201d in P. Freedman (ed.),   <i>Food. The History of Taste</i> (University of California Press, 2007) en   <i>Food Culture in Belgium</i> (Greenwood Press, 2008). </p>",
    "additional_content": null,
    "bestseller_60": null,
    "imprint": null,
    "language_code": "dut",
    "original_language_code": null,
    "page_count": 88,
    "duration_seconds": null,
    "publication_date_first": "2010-05-27",
    "publication_date_latest": "2010-05-27",
    "cover_url": null,
    "editions": [
        {
            "isbn": "9789054875048",
            "product_form": "BC"
        }
    ],
    "ratings_count": 0,
    "read_count": 0,
    "review_count": 0,
    "favorite_count": 0,
    "reading_status_read_count": 0,
    "reading_status_reading_count": 0,
    "reading_status_want_to_read_count": 0,
    "rating_average": null,
    "ratings_distribution": {
        "1": 0,
        "2": 0,
        "3": 0,
        "4": 0,
        "5": 0
    },
    "created_at": "2025-09-19T12:57:43+00:00",
    "updated_at": "2025-11-04T00:17:42+00:00",
    "publisher": {
        "id": 301,
        "slug": "academic-scientific-publishers",
        "name": "Academic & Scientific publishers",
        "created_at": "2025-09-19T12:29:06+00:00",
        "updated_at": "2025-09-19T15:13:40+00:00"
    },
    "contributors": [],
    "genres": [],
    "subjects": [
        {
            "scheme_identifier": "32",
            "scheme_version": null,
            "main_subject": false,
            "subject_code": "680",
            "created_at": "2025-09-19T12:57:43+00:00",
            "updated_at": "2025-09-19T12:57:43+00:00"
        }
    ],
    "campaigns": []
}
        

Van Pièce Montée tot Pêche Melba

een geschiedenis van het betere nagerecht
ID 240005
Slug van-piece-montee-tot-peche-melba
Contributors
Annotation
Description ÿþ<p>Desserten... ze zijn de kers op de taart van een maaltijd. Maar bestonden ze ook in de achttiende en negentiende eeuw? Hoe zag een dessert van 1865 of 1905 eruit en hoe werd het bereid? Besteedden koks aandacht aan het nagerecht? Verorberden alleen adel en burgerij zoet en snoep?<br /></p><p>Zeven auteurs uit de wetenschappelijke en culturele wereld zochten het uit en stellen de resultaten van hun verkenning voor in dit boek. Ze kijken naar de alledaagse rijke tafels van Vlaamse adellijke families in de achttiende eeuw, waar Engelse pudding en chocoladetaart in trek waren. Ze behandelen de achttiende-eeuwse Brusselse mondaine tafels, die volgens een tijdgenoot niet veel te bieden hadden, maar waar niettemin copieus werd gegeten en gedronken. Ze onderzoeken de pièces montées van kok-architect Antonin Carême uit de eerste helft van de negentiende eeuw, kleurrijke composities van fruit, gebak en suiker, waarbij de vorm even belangrijk was als de smaak. Ze hebben het over de status van suiker aan het hof van Leopold II en het feit dat het serveren van frambozensorbets belangrijke gasten doet vermoeden. Daarnaast bestuderen ze ook de mate waarin al dat zoets door gewone mensen werd gegeten.</p><p>Lees meer over het prijskaartje van adellijke diners, oude rekeningen of handgeschreven receptenboekjes. Bijbehorende illustraties doen u watertanden: menukaarten, gravures van patisserie uit kookboeken van weleer of een kiekje van een gegoede familie aan zee, trots poserend met een ijsje. Heerlijk!</p><p><b>Daniëlle De Vooght</b> studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze sinds 2002 werkt bij de VUBOnderzoeksgroep FOST. Ze bereidt een doctoraat voor over de relatie tussen voeding en macht aan het Belgische hof in de negentiende eeuw. Ze publiceerde hierover in <i>Food & History</i>, <i>Nutrinews</i> en <i>Volkskunde</i> en schreef een hoofdstuk voor <i>The Dining Nobility</i> (VUBPRESS, 2008).</p><p><b>Sofie Onghena</b> studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven. Ze was projectmedewerker bij de onderzoeksgroep FOST van de Vrije Universiteit Brussel. Ze schreef <i>Blauw bloed en confituur. Verborgen recepten van ‘moderne’ adellijke eetcultuur</i> (Uitgeverij Veerhuis, 2006) en publiceerde in <i>The Dining Nobility</i> (VUBPRESS, 2008). Momenteel is ze als onderzoeker verbonden aan de K.U.Leuven.</p><p><b>Peter Scholliers</b> is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel. Hij geeft les over en doet onderzoek naar de sociale, economische en culturele geschiedenis van Europa na 1800. Hij publiceerde “Novelty and Tradition. The New Landscape for Gastronomy” in P. Freedman (ed.), <i>Food. The History of Taste</i> (University of California Press, 2007) en <i>Food Culture in Belgium</i> (Greenwood Press, 2008). </p>
Genres
Subjects
680 Geschiedenis algemeen NUR
NSTC
Publisher Academic & Scientific publishers
Imprint
Language dut
Page count 88
Duration
Publication date first 2010-05-27
Publication date latest 2010-05-27
Cover URL
Editions
  • ISBN: 9789054875048 (BC)

Ratings & Reviews

0.0
0 ratings
Sign in to rate
You need to be logged in to submit a rating.

Recent Reviews

No reviews yet. Be the first to review this book!