{
"id": 240005,
"slug": "van-piece-montee-tot-peche-melba",
"nstc": null,
"title": "Van Pi\u00e8ce Mont\u00e9e tot P\u00eache Melba",
"subtitle": "een geschiedenis van het betere nagerecht",
"collection_title": null,
"collection_part_number": null,
"annotation": null,
"description": "\u00ff\u00fe<p>Desserten... ze zijn de kers op de taart van een maaltijd. Maar bestonden ze ook in de achttiende en negentiende eeuw? Hoe zag een dessert van 1865 of 1905 eruit en hoe werd het bereid? Besteedden koks aandacht aan het nagerecht? Verorberden alleen adel en burgerij zoet en snoep?<br /></p><p>Zeven auteurs uit de wetenschappelijke en culturele wereld zochten het uit en stellen de resultaten van hun verkenning voor in dit boek. Ze kijken naar de alledaagse rijke tafels van Vlaamse adellijke families in de achttiende eeuw, waar Engelse pudding en chocoladetaart in trek waren. Ze behandelen de achttiende-eeuwse Brusselse mondaine tafels, die volgens een tijdgenoot niet veel te bieden hadden, maar waar niettemin copieus werd gegeten en gedronken. Ze onderzoeken de pi\u00e8ces mont\u00e9es van kok-architect Antonin Car\u00eame uit de eerste helft van de negentiende eeuw, kleurrijke composities van fruit, gebak en suiker, waarbij de vorm even belangrijk was als de smaak. Ze hebben het over de status van suiker aan het hof van Leopold II en het feit dat het serveren van frambozensorbets belangrijke gasten doet vermoeden. Daarnaast bestuderen ze ook de mate waarin al dat zoets door gewone mensen werd gegeten.</p><p>Lees meer over het prijskaartje van adellijke diners, oude rekeningen of handgeschreven receptenboekjes. Bijbehorende illustraties doen u watertanden: menukaarten, gravures van patisserie uit kookboeken van weleer of een kiekje van een gegoede familie aan zee, trots poserend met een ijsje. Heerlijk!</p><p><b>Dani\u00eblle De Vooght</b> studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze sinds 2002 werkt bij de VUBOnderzoeksgroep FOST. Ze bereidt een doctoraat voor over de relatie tussen voeding en macht aan het Belgische hof in de negentiende eeuw. Ze publiceerde hierover in <i>Food & History</i>, <i>Nutrinews</i> en <i>Volkskunde</i> en schreef een hoofdstuk voor <i>The Dining Nobility</i> (VUBPRESS, 2008).</p><p><b>Sofie Onghena</b> studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven. Ze was projectmedewerker bij de onderzoeksgroep FOST van de Vrije Universiteit Brussel. Ze schreef <i>Blauw bloed en confituur. Verborgen recepten van \u2018moderne\u2019 adellijke eetcultuur</i> (Uitgeverij Veerhuis, 2006) en publiceerde in <i>The Dining Nobility</i> (VUBPRESS, 2008). Momenteel is ze als onderzoeker verbonden aan de K.U.Leuven.</p><p><b>Peter Scholliers</b> is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel. Hij geeft les over en doet onderzoek naar de sociale, economische en culturele geschiedenis van Europa na 1800. Hij publiceerde \u201cNovelty and Tradition. The New Landscape for Gastronomy\u201d in P. Freedman (ed.), <i>Food. The History of Taste</i> (University of California Press, 2007) en <i>Food Culture in Belgium</i> (Greenwood Press, 2008). </p>",
"additional_content": null,
"bestseller_60": null,
"imprint": null,
"language_code": "dut",
"original_language_code": null,
"page_count": 88,
"duration_seconds": null,
"publication_date_first": "2010-05-27",
"publication_date_latest": "2010-05-27",
"cover_url": null,
"editions": [
{
"isbn": "9789054875048",
"product_form": "BC"
}
],
"ratings_count": 0,
"read_count": 0,
"review_count": 0,
"favorite_count": 0,
"reading_status_read_count": 0,
"reading_status_reading_count": 0,
"reading_status_want_to_read_count": 0,
"rating_average": null,
"ratings_distribution": {
"1": 0,
"2": 0,
"3": 0,
"4": 0,
"5": 0
},
"created_at": "2025-09-19T12:57:43+00:00",
"updated_at": "2025-11-04T00:17:42+00:00",
"publisher": {
"id": 301,
"slug": "academic-scientific-publishers",
"name": "Academic & Scientific publishers",
"created_at": "2025-09-19T12:29:06+00:00",
"updated_at": "2025-09-19T15:13:40+00:00"
},
"contributors": [],
"genres": [],
"subjects": [
{
"scheme_identifier": "32",
"scheme_version": null,
"main_subject": false,
"subject_code": "680",
"created_at": "2025-09-19T12:57:43+00:00",
"updated_at": "2025-09-19T12:57:43+00:00"
}
],
"campaigns": []
}