Unbidan
Acme Inc.
            {
    "id": 475033,
    "slug": "wat-eten-we-vandaag-judith-broiuwer",
    "nstc": null,
    "title": "Wat eten we vandaag?",
    "subtitle": "eetcultuur in Nederland door de jaren heen",
    "collection_title": null,
    "collection_part_number": null,
    "annotation": null,
    "description": "Iedereen eet, maar wat we eten en waarom verschilt van mens tot mens. Ons eten staat centraal in veel socio-economische, politieke en culturele debatten. Waar gaan deze discussies precies over? Kunnen we eigenlijk wel spreken van een typische Nederlandse eetcultuur? <br />\n<br />\nDe auteurs van Wat eten we vandaag? brengen vanuit verschillende disciplines eetcultuur in Nederland en Nederlandse eetcultuur in het buitenland ter tafel. Ze duiken de geschiedenis in van de culinaire diplomatie, onderzoeken de koloniale sporen van ingredie\u0308nten en gerechten in archieven, en bieden historische bespiegelingen op hoe \u2018typisch Nederlands\u2019 bekende lekkernijen als drop en oliebollen eigenlijk zijn. Ze onderzoeken in hoeverre verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse eetcultuur tot uiting komen in dialectspreekwoorden, en hoe het thema voedsel terugkomt in de taal- en cultuurcollecties van het Meertens Instituut. Vanuit een toekomstgerichte blik richten de auteurs zich ten slotte op veranderende normen over voedsel en gezondheid, waarbij steeds meer niet alleen de gezondheid van het individuele lichaam, maar ook de gezondheid van de planeet centraal staat. <br />\n<br />\nWat eten we vandaag? brengt historische, culturele en taalkundige inzichten samen en biedt zo een rijk, smaakvol palet aan perspectieven op eetcultuur in Nederland.",
    "imprint": null,
    "language_code": "dut",
    "original_language_code": null,
    "page_count": 156,
    "duration_seconds": null,
    "publication_date_first": "2023-12-18",
    "publication_date_latest": "2024-01-15",
    "cover_url": null,
    "editions": [
        {
            "isbn": "9789464711530",
            "product_form": "BC"
        }
    ],
    "ratings_count": 0,
    "read_count": 0,
    "review_count": 0,
    "favorite_count": 0,
    "reading_status_read_count": 0,
    "reading_status_reading_count": 0,
    "reading_status_want_to_read_count": 0,
    "rating_average": null,
    "ratings_distribution": {
        "1": 0,
        "2": 0,
        "3": 0,
        "4": 0,
        "5": 0
    },
    "created_at": "2025-09-19T14:29:47+00:00",
    "updated_at": "2025-11-04T00:40:06+00:00",
    "publisher": {
        "id": 6604,
        "slug": "20-leafdesdichten-bv-bornmeer",
        "name": "20 Leafdesdichten BV Bornmeer",
        "created_at": "2025-09-19T13:39:03+00:00",
        "updated_at": "2025-09-19T15:13:39+00:00"
    },
    "contributors": [
        {
            "id": 294477,
            "slug": "judith-broiuwer",
            "key_names": "Broiuwer",
            "names_before_key": "Judith",
            "prefix_to_key": null,
            "contributor_role": "A01",
            "readable_contributor_role": "Author"
        }
    ],
    "genres": [],
    "subjects": [
        {
            "scheme_identifier": "32",
            "scheme_version": null,
            "main_subject": false,
            "subject_code": "680",
            "created_at": "2025-09-19T14:29:47+00:00",
            "updated_at": "2025-09-19T14:29:47+00:00"
        }
    ],
    "campaigns": []
}
        

Wat eten we vandaag?

eetcultuur in Nederland door de jaren heen
ID 475033
Slug wat-eten-we-vandaag-judith-broiuwer
Contributors
Author : Judith Broiuwer
Annotation
Description Iedereen eet, maar wat we eten en waarom verschilt van mens tot mens. Ons eten staat centraal in veel socio-economische, politieke en culturele debatten. Waar gaan deze discussies precies over? Kunnen we eigenlijk wel spreken van een typische Nederlandse eetcultuur? <br /> <br /> De auteurs van Wat eten we vandaag? brengen vanuit verschillende disciplines eetcultuur in Nederland en Nederlandse eetcultuur in het buitenland ter tafel. Ze duiken de geschiedenis in van de culinaire diplomatie, onderzoeken de koloniale sporen van ingrediënten en gerechten in archieven, en bieden historische bespiegelingen op hoe ‘typisch Nederlands’ bekende lekkernijen als drop en oliebollen eigenlijk zijn. Ze onderzoeken in hoeverre verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse eetcultuur tot uiting komen in dialectspreekwoorden, en hoe het thema voedsel terugkomt in de taal- en cultuurcollecties van het Meertens Instituut. Vanuit een toekomstgerichte blik richten de auteurs zich ten slotte op veranderende normen over voedsel en gezondheid, waarbij steeds meer niet alleen de gezondheid van het individuele lichaam, maar ook de gezondheid van de planeet centraal staat. <br /> <br /> Wat eten we vandaag? brengt historische, culturele en taalkundige inzichten samen en biedt zo een rijk, smaakvol palet aan perspectieven op eetcultuur in Nederland.
Genres
Subjects
680 Geschiedenis algemeen NUR
NSTC
Publisher 20 Leafdesdichten BV Bornmeer
Imprint
Language dut
Page count 156
Duration
Publication date first 2023-12-18
Publication date latest 2024-01-15
Cover URL
Editions
  • ISBN: 9789464711530 (BC)

Ratings & Reviews

0.0
0 ratings
Sign in to rate
You need to be logged in to submit a rating.

Recent Reviews

No reviews yet. Be the first to review this book!